Liikkeelle, sanoi Kekkonen 12.6.–18.12.2015

Liikkeelle, sanoi Kekkonen -näyttely käsittelee Suomen tieliikenteen historiaa vuosina 1945–1975. Aikakauden vaikuttajahenkilö oli Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Kekkosen vaikutus näkyi niin teiden rakentamisessa kuin liikenneturvallisuuden kehittymisessä. Yleinen kattonopeus maanteille saatiin vasta Kekkosen uudenvuodenpuheen jälkeen vuonna 1973. Tieliikennehistorian lisäksi näyttelyn teemoina ovat kotiseutumatkailu luovutetuille alueille Karjalaan ja Karjalasta siirtynyt yritystoiminta. Maanteitä pitkin liikkuneet palvelut ovat mukana näyttelyssä, nähtävillä on Työterveyslaitoksen klinikkabussi.

Esillä on myös kolme Kekkosen käytössä ollutta autoa. Vanhin näistä on Neuvostoliiton korkeimman johdon, vuonna 1955 lahjoittama ZIS-110, Kekkonen oli tuolloin pääministeri. Vuonna 1963 presidentin kansliaan hankittiin uutena Chrysler New Yorker ja vuonna 1969 Kekkonen sai käyttöönsä Cadillac Fleetwood Limousinen. Arkipäiväisempää autoa näyttelyssä edustaa Konela Oy:n Kekkosen puolisolle Sylville lahjoittama Moskvitsh Elite. Tämä auto oli ensimmäinen länsimaihin tuotu Moskvitsh 408. Sodan jälkeistä aikakautta vuoden 1975 Etyk-kokoukseen saakka valotetaan myös filmimateriaalin avulla.

Liikkeelle, sanoi Kekkonen -näyttelyyn järjestetään yleisöopastus päivittäin 16.8.2015 asti. Yleisöopastus normaalisti klo 13, poikkeuksena keskiviikko, jolloin opastus järjestetään klo 12.30. Opastuksen kesto noin 30 minuuttia.

Mobilian Liikkeelle, sanoi Kekkonen -näyttely on osa Trafiikki-museoiden yhteistä verkostonäyttelyhanketta. Kaikki yhdeksän Trafiikki-museota toteuttavat vuonna 2015 Liikkeelle! -näyttelyn joko itsenäisesti tai yhteistyössä toisen Trafiikki-museon kanssa. Näyttelyt käsittelevät jälleenrakennuskauden Suomea museoiden valitsemista temaattisista näkökulmista. Teemoja ovat evakot ja siirtolaisuus, risteilymatkailu, sähköistyminen, autoistuminen ja tieliikenteen kehitys, lentomatkailu, talvimerenkulku, radion ja tv:n nousu kansansuosioon, sekä Interrail-matkailu.

Lisätietoja www.trafiikki.fi


 

Share