Koneita ja ihmisiä

Koneita ja ihmisiä -näyttely kertoo teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta metsiin tallautuneista poluista nykyaikaisiin tiekoneisiin. Esillä on tiehöyliä hevosvetoisesta mallista Tie-Nalleen. Näyttelyn vanhimpiin koneisiin kuuluu Helsingin katuja puksutellut höyryjyrä.
 
Korkean työttömyyden aikana teitä rakennettiin työttömyyspoliittisin perusteluin. Teitä tehtiin pääasiassa talvisin, koska työttömyys oli silloin korkeimmillaan. Tärkeimpinä työvälineinä olivat, lapio, hakku ja kärryt. Työttömiä voitiin siirtää ympäri maata sijaitseville työmaille. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan työmiesten ja ruokalan emännän asuntoparakkiin.
 
Kaivinkoneiden yleistyessä lapiomiesten tarve väheni. Pikku-Jussi kaivinkone korvasi parikymmentä ihmistä. Näyttelyssä esillä on kaivinkoneita, pyöräkuormaaja sekä kuorma-autoja. Suurimpia esineitä on Gradall-tieluiskakone, jollaista on käytetty muun muassa Saimaan kanavaa rakennettaessa. Tienpidon lisäksi näyttelyssä voikin tutustua myös kanavien rakentamiseen. Kanavaosastolla on esillä muun muassa vanha sukeltajan puku. Näyttelyssä ääneen pääsevät myös koneiden käyttäjät.
 
Koneita ja ihmisiä -näyttely Mobiliassa 19.4.–19.12.2021.

Yleisöopastus sunnuntaisin klo 12. Opastus on ilmainen, mutta edellyttää voimassa olevaa museolippua. Varaathan paikan opastukselle Vello-varausjärjestelmän kautta!

 

Share