Tarinoita siirtotyömailta -ulkonäyttely

Mobilian parakkikylä on ollut jo monelle vieraalle jännittävä ja muistoja herättävä kokemus. Parakit siirrettiin Tiehallinnon Savo-Karjalan ja Turun tiepiireistä Mobiliaan kesällä 2003 ja niistä muodostettu parakkikylä avattiin kesällä 2004.

Siirtotyömaat ja parakkikylät olivat keskeinen osa suomalaista tienrakentamista ja työttymyyden hoitoa 1950- ja 1960-luvuilla. Siirtotyömailla työskenteli enimmillään talvella 1958–59 yli 50 000 työtöntä, joista yli 16 000 majoittui parakkikylissä.

Parakkikylässä oli parakkeja moneen tarkoitukseen: asunto-, toimisto-, työkalu- ja ruokailuparakeista aina laboratorioparakkiin asti. Myöhemmin siirrettäviä rakennuksia on käytetty varastoina, taukotupina ja liikenteenlaskijan koppeina.

Tarinoita siirtotyömailta -ulkonäyttelyyn voi tutustua Mobilian aukioloaikoina. Alueelle tulee juhannuksen 2021 jälkeen uudet opastaulut, jotka johdattelevat aiheen äärelle. Samalla myös oman puhelimen kautta on mahdollista päästä 360-virtuaalikierrokselle, jolla kurkistetaan osaan parakeista sisälle ja syvennytään siirtotyömaiden ja parakkikylien arkeen. Opastetuilla ryhmäkierroksilla tutustutaan parakkikylän elämään ja mm. toimisto- ja asuntoparakkeihin myös sisäpuolelta. Lisätietoja opastetuista kierroksista.

 

 

Share