Taksiliitto 70 vuotta 12.6.–18.12.2015

Suomen Taksiliiton juuret ovat vuonna 1945 perustetussa Ammattiautoliitossa, joka jakaantui vuonna 1955 Suomen Taksiliittoon ja Suomen Kuorma-autoliittoon. Tänä vuonna vietetään Suomen Taksiliiton 70-vuotisjuhlaa.

Suomalainen taksiliikenne nousi tukevasti pyörilleen Suomen jälleenrakennuksen vuosikymmenten aikana 1945–1975. Taksit ovat aina olleet merkittävässä roolissa yhteiskunnan liikkumiseen liittyen, mutta sotien jälkeisinä vuosina tämä korostui erityisesti. Henkilöautoista oli pulaa, ja kaikille eivät valmiit bussireitit sopineet.

Sodan jälkeen itäautot hallitsivat myös takseina, ensin Popeda ja sitten Volga. Toki aina taksiyrittäjien joukossa on ollut omien polkujen kulkijoita tai vaikka amerikkalaisiin autoihin suuntautuneita pirssimiehiä, joten maahamme saatiin säännöstelyn aikakaudella autoja, joita muuten ei olisi ehkä koskaan maahamme tullut. Autokaupan vapautuessa 1962 taksien merkkikirjo laajeni ja Mercedes-Benz nousi johtotähdeksi. 70-luvun puolivälin aikaan myös Peugeotia ja isoja Datsuneita näki tolpilla usein.

Taksiliiton juhlanäyttely on osa Liikkeelle, sanoi Kekkonen -teemanäyttelyä ja siinä painottuvat vuodet 1945–1975. Taksiliiton osastolla on nähtävillä kolme kyseisen aikakauden suosikkitaksia ja muuta toimintaa liittyvää esineistöä ja rekvisiittaa. Yksi takseista on Volga, ne kaksi muuta selviävät tutustumalla näyttelyyn.

Share