Pakettiraketit 18.3.–18.12.2016

Mobilian vuoden 2016 teemannäyttely Pakettiraketit käsittelee pakettiautojen monipuolista käyttöä sekä jakeluliikenteen historiaa 1900-luvun alusta nykypäivään asti.

Pakettiraketit-näyttelyssä on noin 30 erilaista pakettiautoa 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä aina uusimpiin malleihin asti.  Vanhimpia tavarakuljetukseen käytettyjä autoja näyttelyssä ovat Fordin A-  ja AA-mallit 1920-luvulta. Esillä ovat myös kaikille tutut Ford Transit-, Volkswagen Transporter- ja Toyota Hiace -pakettiautot.

Etenkin jakelukäytössä pakettiautoilla on merkittävä rooli. Näytteillä on Postin jakelussa käytetty Leyland Sherpa vuosimallia 1983. Autossa on jakelua helpottamassa oikeanpuoleinen ohjaus ja automaattivaihteisto. Esillä on myös Postin ensimmäinen sarjavalmisteinen sähkökäyttöinen jakeluauto Elcat.  Auto on tehty Subaru-merkkisestä pakettiautosta, josta on Suomessa poistettu moottori ja sen tilalle on asennettu sähkömoottori sekä akut.  Suomalaista pakettiautovalmistusta näyttelyssä edustaa VR:n käytössä olleet Teijo ja Nalle-Sisu. Nykypäivän pikakuljetustoimintaan näyttelyssä voi tutustua Hämeen TavaraTaxin osastolla, jossa pääsee seuraamaan kuljettajan työpäivää.

Pakettiautojen pohjalle rakennetuilla autoilla on merkittävä rooli poliisin käytössä sekä sairaankuljetuksissa. Näyttelyssä on Tampereen poliisilaitoksen käytössä ollut Renault Goelette Musta-Maija ja Tampereen palolaitoksen ambulanssina ja myöhemmin Hatanpään sairaalan käytössä ollut Mercedes-Benz 190B vuosimallia 1961. Pakettiautot ovat mukana harrastustoiminnassa ja vapaa-ajan vietossa.  Pakettiautoista on tehty matkailuautoja ja matkailuautoja on valmistettu pakettiautojen alustoille. Matkailuun on käytetty myös näyttelyssä esillä olevaa Suomen ensimmäistä pyörätuoliautoilijalle tehtyä Chevrolet Chevy Kombi -merkkistä pakettiautoa vuosimallia 1980. Auto oli kansanedustaja Kalle Könkkölän käytössä kesäautona. Matkoja sillä on tehty Lappiin, Mäntyharjulle ja Eurooppaan.

Edellä mainittujen lisäksi esillä on pakettiautoja laidasta laitaan: pienimmästä päästä on vuoden 1967 mallia oleva Austin Mini ja harvinaisempia autoja edustaa TVH:n käytössä ollut Standart Utility Pick Up vuosimallia 1952. Esillä on myös niin sanottuja veronkiertoautoja.

Pakettiautojen lisäksi näyttelyssä voi ihailla Veteraanikuorma-autoseuran kunnostamaa Oy Suomen Autoteollisuus Ab:n vuonna 1935 alun perin linja-autoksi valmistamaa Sisu SH-4-kuorma-autoa.  

Lapsille näyttelyssä on oma leikkipaikka ja monipuolisesti puuhaa. Mukana on muun muassa auto, johon pääsee pakkaamaan pahvilaatikoita: kuinka monta sinä saat autoon mahtumaan?

Pakettiraketit Mobiliassa 18.3.–18.12.2016.

 

 

Share