Kanavamuseot

Mobilia aloitti vuonna 2017 Väyläviraston omistamien kanavamuseoiden ylläpitäjänä. Liikenneviraston kanavamuseoita on viisi ja ne sijaitsevat Varkaudessa, Lappeenrannassa, Heinävedellä, Kontiolahdella sekä Virroilla. Kohteet ovat avoinna kesäkaudella. Kanavamuseot sijaitsevat historiallisesti ja matkailullisesti arvokkaissa kanavakiinteistöissä ja niillä on myös alueellista merkitystä. Tarkempaa tietoa kanavamuseoista saat allaolevista linkeistä.

 

Taipaleen kanavamuseo (Varkaus)

Vuonna 1840 valmistunut Taipaleen kanava oli ensimmäinen valtion sulkukanava maassamme. Museo käsittää Taipaleen vanhimman kanavan alueen ja uoman rakenteineen sekä viereisen tiilirakennuksen, joka on peruskorjattu museoksi. Museorakennusta ja sen ympäristöä on viime vuosina kunnostettu ja aluetta kiertää nyt historiallinen kanavapolku.

 

Saimaan kanavan museo (Lappeenranta)

Saimaan kanavan museo sijaitsee Mälkiän-Mustolan alueella, jossa on nähtävissä kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely sijaitsee entisessä kanavan yläpiirin piiripäällikön komeassa virkatalossa, joka on rakennettu vuonna 1845. Museon historiallisesti arvokas piha-alue kukkaistutuksineen ja puistokäytävineen on kunnostettu. Mälkiän museoaluetta kiertää kanavapolku, joka jatkuu myös Pien-Mustolan sulun kautta Mustolan sulun kioskille saakka.

 

Varistaipaleen kanavamuseo (Heinävesi)

Museo sijaitsee kauneudestaan kuulun Heinäveden laivareitin varrella Lintulan ja Valamon luostareiden lähellä. Varistaipaleen nelikammioinen sulkukanava ja museona toimiva entinen renkitupa ympäristöineen edustavat näyttävästi 1910-luvun rakentamis- ja puistotyylejä.

 

Herraskosken kanavamuseo (Virrat)

Virtain perinnekylän yhteydessä oleva Herraskosken sulkukanava kuuluu maamme kauneimpiin. Sulun yläkanavalle on rakennettu kanavamuseo vanhan ulkorakennuksen piirustusten mukaan. Näyttely esittelee kaikkien Hämeen kanavien (Kravin, Lempäälän, Vääksyn ym.) vaiheita. Museon yläkerrassa on Herraskosken kanavasta kertova näyttely.

 

Jakokosken kanavamuseo (Kontiolahti)

Jakokosken kanava-alue Pielisjoella on monipuolinen museo- ja matkailukohde. Museo käsittää Jakokosken vanhan kanavan sulkuineen ja rakennuksineen, jotka jäivät Pielisjoen viimeisimmän kanavoinnin tuloksena pois käytöstä.

 

Share