Perinneajoneuvorekisteri

Tervetuloa perinneajoneuvorekisterin sivuille.

Perinneajoneuvorekisteri on museaalisin perustein koottava rekisteri museoajoneuvorekisterin rinnalla. Perinneajoneuvorekisteriin ajoneuvot valitaan sen perusteella, mitä ne voivat kertoa Suomen ajoneuvohistoriasta. Perinneajoneuvorekisteri luodaan tukemaan yksityisessä omistuksessa olevien historialliselta ja museaaliselta arvoltaan suurten ajoneuvojen säilymistä. Monet perinneajoneuvot ovat samaan aikaan museoajoneuvoja, mutta läheskään kaikki museoajoneuvot eivät käy perinneajoneuvoiksi.

Perinneajoneuvorekisteriin voidaan toistaiseksi valita ajoneuvoja, jotka ovat olleet Suomessa käytössä ennen vuoden 1939 loppua. Ajoneuvot voivat olla tieliikenteen moottoriajoneuvoja, maatyökoneita tai polkupyöriä. Hevosajoneuvoja ei toistaiseksi valita mukaan. Haku ajoneuvojen suhteen on jatkuva ja valinnoista tiedotetaan kaksi kertaa vuosittain.

Hakemukset perinneajoneuvorekisteriin toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi tai kirjeitse Mikko Pentti, Mobilia, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala.

 

Näille sivuille kootaan tietoa Perinneajoneuvorekisteriin liittyen. Itse rekisteriin liittyvän tietopaketin lisäksi sivut keskittyvät ajoneuvojen oikeaoppiseen kunnostamiseen ja säilyttämiseen, sekä suomalaiseen ajoneuvohistoriaan. Ohjeiden ja neuvojen on tarkoitus olla kaikkien asiasta kiinnostuneiden käytössä. Sivustolle kootaan artikkeleita alan asiantuntijoilta ja tutkijoilta.

Mobilian omaa tutkimusta edustaa Luettelo Suomen ajoneuvokannasta ennen vuotta 1922, eli valtakunnallisen rekisteröintijärjestelmän perustamista. Tietokanta löytyy pdf-muodossa artikkelit-välilehdestä. Siitä on mahdollista tehdä hakuja painamalla ctrl+f, kirjoittamalla hakusana ja painamalla enter. Tietokanta on tarkoitettu sekä alan tutkijoiden että suuren yleisön käyttöön. Tällä hetkellä tietokannasta puuttuvat vielä Helsingin automobiilirekisterin kirjat 1913-1917. Luettelo alkuperäislähteistä ja tutkimuskirjallisuudesta, joiden perusteella ajoneuvokannan, sekä eri ajoneuvoyksilöiden historiaa on mahdollista tutkia, löytyy samalta Artikkelit-välilehdeltä. Tietokantaa päivitetään jatkuvasti ja uusi versio pyritään julkaisemaan noin kerran vuodessa.

Kommentteja ja kysymyksiä perinneajoneuvorekisteriin liittyen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi

Share