Perinneajoneuvorekisteri

Tervetuloa perinneajoneuvorekisterin sivuille.

Perinneajoneuvorekisteri on museaalisin perustein koottava rekisteri museoajoneuvorekisterin rinnalla. Perinneajoneuvorekisteriin ajoneuvot valitaan sen perusteella, mitä ne voivat kertoa Suomen ajoneuvohistoriasta. Perinneajoneuvorekisteri luodaan tukemaan yksityisessä omistuksessa olevien historialliselta ja museaaliselta arvoltaan suurten ajoneuvojen säilymistä. Monet perinneajoneuvot ovat samaan aikaan museoajoneuvoja, mutta läheskään kaikki museoajoneuvot eivät käy perinneajoneuvoiksi.

Vuodesta 2017 lähtien perinneajoneuvorekisteriin valitaan vain ajoneuvoja, jotka ovat olleet Suomessa ennen vuotta 1922. Haku on auennut 10.4.2017. Vuosien 1922-1944 ajoneuvojen haku aloitetaan vuonna 2018. Haku ajoneuvojen suhteen on jatkuva ja valinnoista tiedotetaan kaksi kertaa vuosittain.

Hakemukset perinneajoneuvorekisteriin toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi tai kirjeitse Mikko Pentti, Mobilia, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala.

 

Näille sivuille kootaan tietoa Perinneajoneuvorekisteriin liittyen. Itse rekisteriin liittyvän tietopaketin lisäksi sivut keskittyvät ajoneuvojen oikeaoppiseen kunnostamiseen ja säilyttämiseen, sekä suomalaiseen ajoneuvohistoriaan. Ohjeiden ja neuvojen on tarkoitus olla kaikkien asiasta kiinnostuneiden käytössä. Sivustolle kootaan artikkeleita alan asiantuntijoilta ja tutkijoilta.

Mobilian omaa tutkimusta edustaa Luettelo Suomen ajoneuvokannasta ennen vuotta 1922, eli valtakunnallisen rekisteröintijärjestelmän perustamista. Tietokanta löytyy pdf-muodossa artikkelit-välilehdestä. Siitä on mahdollista tehdä hakuja painamalla ctrl+f, kirjoittamalla hakusana ja painamalla enter. Tietokanta on tarkoitettu sekä alan tutkijoiden että suuren yleisön käyttöön. Tällä hetkellä tietokannasta puuttuvat vielä Kansallisarkiston Mikkelin ja Oulun toimipisteiden aineistot ja osa Joensuun toimipisteen aineistoja. Ajoneuvohistoriaan liittyvä luettelo alkuperäislähteistä ja tutkimuskirjallisuudesta, joiden perusteella ajoneuvokannan, sekä eri ajoneuvoyksilöiden historiaa on mahdollista tutkia, löytyy tietokannan lopusta. Tietokantaa päivitetään jatkuvasti ja uusi versio pyritään julkaisemaan noin kerran vuodessa.

Kommentteja ja kysymyksiä perinneajoneuvorekisteriin liittyen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi

Share