Perinneajoneuvorekisteri

Tervetuloa perinneajoneuvorekisterin sivuille.

Perinneajoneuvorekisteri on museaalisin perustein koottava rekisteri museoajoneuvorekisterin rinnalla. Perinneajoneuvorekisteriin ajoneuvot valitaan sen perusteella, mitä ne voivat kertoa Suomen ajoneuvohistoriasta. Perinneajoneuvorekisteri luodaan tukemaan yksityisessä omistuksessa olevien historialliselta ja museaaliselta arvoltaan suurten ajoneuvojen säilymistä. Monet perinneajoneuvot ovat samaan aikaan museoajoneuvoja, mutta läheskään kaikki museoajoneuvot eivät käy perinneajoneuvoiksi.

Vuodesta 2017 lähtien perinneajoneuvorekisteriin valitaan vain ajoneuvoja, jotka ovat olleet Suomessa ennen vuotta 1922. Haku on auennut 10.4.2017. Vuosien 1922-1944 ajoneuvojen haku aloitetaan kesällä 2018. Haku ajoneuvojen suhteen on jatkuva ja valinnoista tiedotetaan kaksi kertaa vuosittain.

Hakemukset perinneajoneuvorekisteriin toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi tai kirjeitse Mikko Pentti, Mobilia, Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala.

Ensimmäiset valitut ajoneuvot (kokous 31.8. Kansallismuseossa) ovat:

Opel Torpedo 1911

Ford T 1914

Rudge Multi 1914

Republic 1920

Näille sivuille kootaan tietoa Perinneajoneuvorekisteriin liittyen. Itse rekisteriin liittyvän tietopaketin lisäksi sivut keskittyvät ajoneuvojen oikeaoppiseen kunnostamiseen ja säilyttämiseen, sekä suomalaiseen ajoneuvohistoriaan. Ohjeiden ja neuvojen on tarkoitus olla kaikkien asiasta kiinnostuneiden käytössä. Sivustolle kootaan artikkeleita alan asiantuntijoilta ja tutkijoilta. Mobilian omaa tutkimusta edustaa Luettelo Suomen ajoneuvokannasta ennen vuotta 1922, eli valtakunnallisen rekisteröintijärjestelmän perustamista. Tietokanta on tarkoitettu sekä alan tutkijoiden että suuren yleisön käyttöön. Ajoneuvohistoriaan liittyen luodaan myös luettelo alkuperäislähteistä ja tutkimuskirjallisuudesta, joiden perusteella ajoneuvokannan, sekä eri ajoneuvoyksilöiden historiaa on mahdollista tutkia.

  • Perinneajoneuvorekisteriin sopivia ajoneuvoja valitaan vanhimmasta päästä alkaen vuonna 2017
  • Tietokanta ajoneuvokannasta ennen vuotta 1922 löytyy jo e-mobiliasta, mutta toimiva käyttöliittymä ja hakukone saadaan vuoden 2017 aikana
  • Kokoelma alkuperäislähteitä ja kirjallisuutta julkaistaan tietokannan yhteydessä

Kommentteja ja kysymyksiä perinneajoneuvorekisteriin liittyen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen mikko.pentti [at] mobilia.fi

Share